ІІ обласний етап Всеукраїнського юннатівського природоохоронного руху «Зелена естафета»

Відповідно до наказу департаменту освіти і науки Кіровоградської обласної військової адміністрації від 07 лютого 2024 року №37-од «Про проведення обласного етапу Всеукраїнського юннатівського природоохоронного руху «Зелена естафета» з 20 по 29 лютого комунальним закладом «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» було проведено І заочний обласний етап Всеукраїнського юннатівського природоохоронного руху «Зелена естафета».

Естафета об’єднала навколо себе найактивніших, не байдужих, всіх тих – хто робить великий вклад у розвиток природоохоронного руху нашої області.

Захід започатковано з метою поширення практичної природоохоронної роботи в закладах загальної середньої та позашкільної освіти, залучення учнівської молоді до заходів щодо збереження та поліпшення стану довкілля, формування її життєвих компетентностей у контексті ідей сталого розвитку суспільства.

14 березня в дистанційному форматі відбувся ІІ етап обласної Естафети, у якому взяли участь учні закладів загальної середньої й позашкільної освіти Долинської, Кропивницької, Новоукраїнської міських рад, Вільшанської, Компаніївської, Петрівської селищних рад та Злинської сільської ради.

На початку заходу з вітальним словом до юних природоохоронців звернулась ГОМЕНЮК Ганна Олександрівна – заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської обласної військової адміністрації – начальник управління дозвільної діяльності, оцінки впливу на довкілля та моніторингу.

Охорона природи неможлива без її дослідництва.

Презентуючи свої досягнення учасники команди «ЮННАТіЯ» комунального закладу «Плетеноташлицький ліцей» Злинської сільської ради висвітлили найбільш актуальні для свого регіону питання – стан природних вод. Юні охоронці довкілля працювали за різними напрямками діяльності, щороку долучаючись до процесу дослідження поширення явища цвітіння води у Кіровоградській області. У рамках науково-освітнього проєкту «Учителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні», зібрану інформацію розмістили на інтерактивній карті Інституту гідробіології НАН України та Інституту ботаніки ім.М.Г.Холодного НАН України, що слугує додатковим матеріалом для наукових узагальнень національного та міжнародного рівня.Дослідники особливу увагу приділили впорядкуванню території об’єктів природно-заповідного фонду – ботанічного заказника «Плетений Ташлик», дослідили його біорізноманіття, провели картографування та створили онлайн-альбом «Орнітофауна заплави річки Плетений Ташлик».

Ліцеїсти кожного року є багаторазовими переможцями різноманітних наукових конкурсів обласного та Всеукраїнського рівня, конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН.

На рахунку команди «Юні лісівники» Кіровоградського ОЦЕНТУМ на базі комунального закладу «Компаніївський ліцей» Компаніївської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області зроблено багато корисних справ та працює лабораторія лісорозведення, де юні природолюби велику увагу приділяють самостійному розведенню посадкового матеріалу різних порід дерев та кущів. Слід відзначити креативний підхід до справи учасників естафети, які долучилися до загальнодержавної акції «Нагодуй птахів взимку» та власноруч виготовили екогодівнички та поїлки для птахів, що не завдають шкоди довкіллю та не потребують їх утилізації. Для справжніх екологів створено постійно діючі арт-майстерні, коуч-студії, воркшопи, марафон екологічної активності.

Свої моніторингові дослідження, щодо збереження природи та формування природоохоронного фонду ландшафтного заказника місцевого значення «Квіти на скелях» презентувала команда «Екоштурм» центру дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ» Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області.

Команда учасників «Еко-захисники» комунального закладу «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» розробили та впровадили соціально-екологічні проєкти: «Нове покоління захищає природу», «Відходи – в доходи!» заради позитивного сприйняття майбутнього, прагнення діяти для збереження довкілля і досягнення сталого розвитку суспільства.

Юні природолюби представили власні напрацювання зі збереження природи рідного краю, презентували природоохоронну роботу з покращення стану довкілля, що проводилась у закладах освіти протягом року.

Команди учасників «ЮННАТіЯ» комунального закладу «Плетеноташлицький ліцей» Злинської сільської ради та «Еколенд» комунального закладу «Ліцей №4 ім. А.С. Макаренка Долинської міської ради» щорічно організовують традиційні екоакції «Чисте подвір’я школи», «Зробимо наше село чистим», «Покинуті могили», «Здай батарейку – збережи планету», залучаючи усіх небайдужих учнів та дорослих до спільної справи.

Учасники команд «Екограй» Вільшанського центру дитячої та юнацької творчості Вільшанської селищної ради на базі Березовобалківської гімназії імені Т.Г.Шевченка та «Екоштурм» центру дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ» Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області взяли участь у Всесвітньому дні прибирання «Word Cleanup Day» під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою».

Команда учасників «Еко-захисники» комунального закладу «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» долучилися до молодіжного руху «Let’s do it Ukraine», зібравши близько 10 кг сміття та навчились його правильно сортувати.

Учасники загальноосвітніх команд активно долучилися до соціально-освітньої програми «Квітковий рай у кожній школі України», отримавши цибулини квітів для участі у благодійному освітньому проєкті «Flowers4school – подаруй дітям квіти перемоги», висадивши по 500 цибулин і тепер шкільні подвір’я квітують ранньоквітучими рослинами.

Не обійшли стороною юні природолюби і просвітницьку роботу, ділившись своїми успіхами у діяльності шкільних агітбригад, відзначення зелених дат календаря, зокрема, Міжнародного дня Землі, Дня довкілля, Дня захисту навколишнього середовища, Всесвітнього дня захисту водно-болотних угідь, «День зустрічі птахів», «Міжнародні дні спостереження за птахами» та інші.

Учасники естафети щороку долучаються до Великого зимового обліку птахів, отримані дані якого реєструють до Міжнародної бази орнітологічних спостережень в додатку eBird.

Юні природолюби області за матеріалами дослідницько-пошукових експедицій, розробили он-line маршрути екологічних стежок та проклали віртуальні туристичні маршрути, пропагуючи розвиток екотуризму у своїй місцевості. Результатом діяльності є онлайн-ресурс «Невідомий Ташлик» («Плетеноташлицький ліцей»), «Стежками Компаніївщини», «Парк Перемоги» (Кіровоградський ОЦЕНТУМ), «Степові перлини рідного краю» («Ліцей №4 ім.А.С.Макаренка) та «Квіти на скелях» (ЦДЮТ «ЗОРІТ»).

Результати роботи учнів та вихованців, які мають високі досягнення та значну кількість перемог у Всеукраїнських заходах публікують на сторінках книги «Обдарована молодь Кіровоградщини» від Кіровоградської ОДА.

Розвиток природоохоронного руху можливий за рахунок налагодження партнерських зв’язків творчих учнівських об’єднань з Міжнародними програмами, Українським товариством охорони птахів, громадськими екологічними організаціями, вищими навчальними закладами та науково-дослідницькими інститутами.

Виступи учасників команд гармонійно доповнювалися цікавими візуальними засобами: інформаційними, презентаціями, відеозаписами та віршованими декламаціями.

В умовах війни ще одним невід’ємним видом діяльності за вимогою сьогодення став волонтерський рух. Всі громади області та учні зокрема, активно долучились до даної справи, адже десь там є ті, хто потребують нашої підтримки, а також ті, кому конче потрібно розуміти, що вони стоять за нашу країни недарма.

Любити, берегти природу – обов’язок кожної людини. Це відповідальність кожного із нас, бо найважливішим Законом про збереження природи є совість, гідність, відповільність. Важливо усвідомлювати, що наше призначення на планеті Земля – не завоювання та знищення природних багатств, а їх збереження та примноження.

Кiлькiсть переглядiв: 59

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.